Problemi sa kreditima u švicarskim francima: Rata veća i za 200 KM

Bez autora
Jun 20 2011

Građani koji su posljednjih godina uzimali kredite vezane za švicarski franak, zbog tadašnjeg kursa franka, imali su kamatu skoro upola manju od onih građana koji su se opredijelili za kredite u eurima ili KM-ovima. Međutim, situacija se u posljednjih nekoliko mjeseci drastično promijenila, kurs franka neprestano raste i u posljednjih šest mjeseci skočio je za više od 25 posto, te neko ko je imao ratu za kredit 200 KM, mora sad plaćati 350 KM pa i više, što nije malo povećanje. Sve banke koje su nudile kredite u valuti švicarski franak morale su obavijestiti, odnosno upozoriti klijente da bi jednog dana mogli doći u ovu situaciju. Znači, građani su svjesno uzimali kredite u švicarskim francima jer im je to tada bila najpovoljnija opcija i vjerovatno nisu znali ili nisu mislili da će doći do toga da švicarski franak toliko raste da se rata kredita skoro pa udupla.

Problemi sa kreditima u švicarskim francima: Rata veća i za 200 KMGrađani koji su posljednjih godina uzimali kredite vezane za švicarski franak, zbog tadašnjeg kursa franka, imali su kamatu skoro upola manju od onih građana koji su se opredijelili za kredite u eurima ili KM-ovima.

Međutim, situacija se u posljednjih nekoliko mjeseci drastično promijenila, kurs franka neprestano raste i u posljednjih šest mjeseci skočio je za više od 25 posto, te neko ko je imao ratu za kredit 200 KM, mora sad plaćati 350 KM pa i više, što nije malo povećanje, kazao je za Oslobođenje Samir Lačević, rukovodilac za bankarske poslove, edukaciju i trening pri Udruženju banaka BiH.

Prema njegovim riječima, sve banke koje su nudile kredite u valuti švicarski franak morale su obavijestiti, odnosno upozoriti klijente da bi jednog dana mogli doći u ovu situaciju.

Tečajni rizik

"Znači, građani su svjesno uzimali kredite u švicarskim francima jer im je to tada bila najpovoljnija opcija i vjerovatno nisu znali ili nisu mislili da će doći do toga da švicarski franak toliko raste da se rata kredita skoro pa udupla", istakao je Lačević.

Prema njegovim riječima, ta se praksa davanja kredita u švicarskim francima jednostavno "prelila" na BiH iz Hrvatske.

"Ja to nikad ne bih preporučio ni klijentu ni bilo kome. Svaki klijent je trebao nekoliko puta biti upozoren da ulazi u sferu velikog rizika, bez obzira na to što je tad kamata bila 4,5 posto, upola manja nego na kredite u KM-ovima i eurima.

Morala mu se skrenuti pažnja na tečajni rizik. Sada su građani na najneugodniji način shvatili šta je to", istakao je Lačević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik